Maarianhamina 2024

12.06.2024

Aurinkoinen Ahvenanmaa

MC Porkkalan 2024 kesäretkikohteeksi oli valittu Ahvenanmaa ja Maarianhamina.

Vakiopaikalta Venäläiseltä kentältä mutta jo torstaina 6.6. alkuillasta klo 18 eli aivan epätavalliseen aikaan lähtivät Eki, Sirpa, Jarkko ja Petteri. Veikkolan Nesteeltä poimittiin mukaan Holger ja Camilla sekä Helge. Jarkko ajoi Veikkolan Nesteelle Kurkiston kautta. Jallu, Ulla, Jami ja Reijo olivat omia aikojaan jo päivällä ajelleet Turkuun, joten vasta Turussa S/S Boren kannella kohtasimme toisemme. Tällä kertaa reittivalintana Veikkolasta Turkuun oli epänormaali ja tylsä E18 eli Valtatie 1.

S/S Bore on vanha tuttavuus. Sängyn saat pedata itse. Iltapalaa tai palanpainiketta ei laivasta saa. Onneksi Turun Vaakahuoneelta saa. Kaikki hyvin siis.

Perjantaina 7.6. aikaisin aamulla piti jatkaa matkaa huikeat vajaan kilometri viereiselle Viking Linen terminaalille jatkaen laivasta S/S Bore laivaan M/S Viking Glory. Piti, mutta yksi mp. ei käynnistynyt! Pari starttiyritystä työntämällä, ei auta – sitten muutama nopea päätös. Pyörä jäi Turkuun ja kuski jatkoi kuskina, mutta rouvasta tuli matkustaja.

Laivareitti Turusta Maarianhaminaan on kaunis. Laivat ovat uusia ja siistejä. Ohjelmaa on lapsille sekä bingo, mutta motoristille pitkät laivamatkat ovat yksinkertaisesti tylsiä.

Aikataulun mukaan Maarianhaminaan ja taas alle kilometrin siirtymä laivasta hotelli Cikadaan. Ensin tavarat huoneisiin ja sitten käveltiin läpi kaupungin syömään meille varattuun pöytään, päivän kolmanteen laivan, ravintolalaiva F.P. von Knorringiin.

Kylläisinä palauduimme hotellille moottoripyöräilijöiden tyyliin mutkan kautta. Markus oli vielä koko perjantain töissä, joten hän tuli hotellille omia teitään vasta hyvin myöhään yöllä.

Maarianhamina näyttää vilkkaalta ja urbaanilta merenrantakaupungilta. Kuitenkin koko Ahvenanmaalla asuu paljon vähemmän väkeä, kuin yksin Kirkkonummella.

Lauantaina 8.6. oli varsinainen Ahvenanmaahan tutustumisen toimintapäivä. Varmuuden vuoksi päivä aloitettiin tankkaamalla pyörät, sillä olihan edellisenä päivänä ajettu kaksi hurjaa vajaan kilometrin siirtymää.

Matkalla näimme tien vieressä viiniviljelmiä, jopa niin, että yksi pelto oli juuri raivattu viinille, viiniköynnösten tukipuut ja kannatinlangat olivat valmiina, pelto odotti vain taimien istutusta. Ilmastonmuutos ilmeisesti.

Sään suosiessa, kuten aina, tankkauksen jälkeen kauas pohjoiseen Geta nostalgi och motormuseumiin, jossa saimme tutustua upeasti kunnostettuihin vanhoihin autoihin (RR) ja moottoripyöriin (CB 350) ja useisiin muihin laitteisiin. Lisäksi pihalla oli vanha, museoitu Esson bensa-asema. Tutustumisen arvoinen paikka.

Sieltä muutaman kilometrin päähän näköalatorniin Getabergetin huipulle. Maisemat olivat upeat! Tornilta parkkipaikan viereiseen kahvilaan limpparille sillä aurinko porotti.

Täältä sitten pikkuteitä kohti Kastelholman linnaa. Koska me olimme hyvissä ajoin paikalla, kävimme ennen tilattua, opastettua linnakierrosta tutustumassa paikalliseen kotiseutumuseoon Jan Karlsgårdeniin, joka on Tukholman Skanssenin ja Helsingin Seurasaaren tavoin paikalle muualta tuotujen vanhojen rakennusten ulkoilmamuseo. Äveriästä oli, posliinilautaset ja vaikka mitä. Pihalla oli myös melko alkeellinen 1784 rakennettu vankila Vita Björn museona, joka oli käytössä vielä 1970 -luvulla.

Sitten Kastelholman linnaan oppaan hoteisiin. Oppaana oli itse kuningas Kustaa Vaasan kolmas vaimo kuningatar Katariina Stenbock. Hän vaikutti Kastelholmassa aikana, jolloin Kirkkonummen kivikirkon kellot jo soivat ja Helsingin perustamiskäsky oli vasta annettu.

Kuningattarella oli kädessään varrellinen puukko ilmeisesti alamaisten kurissa pitämiseksi. Eloisa ja hauska opas hän olikin.

Linnareissun jälkeen menimme syömään Furulundsgårdeniin vastapäätä Bomarsundin

Oolannin sodassa tuhottua linnoitusta. Ruoan jälkeen raunioille kävelemään ja pohtimaan saarten demilitarisointia. Päätettiin, että sen suhteen päätäntävalta on aivan omissa käsissä.

Tämän jälkeen ajoimme takaisin hotellille. Pitkän päivän ajot olivat 111 kilometriä, täällä kun kaikki on lähellä. Illalla onniteltiin 2024 pyöreitä täyttäneet ja täyttävät.

Sunnuntaina 9.6. aktiivisimmat meistä tutustuivat vastapäiseen merenkulkumuseoon ja rahtipurjealus Pommerniin, nelimastoiseen parkkiin. Aamupäivällä oli hyvin aikaa ennen laivan lähtöä takaisin Turkuun. Satamassa kovassa tuulessa laivaan pääsyä odotellessa saimme muutamia sadepisaroita, ei kuitenkaan varsinaista sadetta.

Buffet päivällinen laivalla lievitti laivamatka tylsyyttä. Kaasulaivat M/S Viking Grace tullessa ja Viking Glory mennessä käyttävät LNG:tä pääpolttoaineenaan mahdollisuuksien mukaan.

Laiva Turussa alkuillasta, sitten kokoonnuimme sen ei startanneen mp:n luo auttaman se tilattuun kuljetukseen. Tässä vaiheessa kiitimme loistavasta matkaseurasta ja kotiinpäin

kolmessa ryhmässä, kiireisimmät moottoritietä, seniorit tietä 110 osa pakulla.

Koko viikonlopun sää suosi, edes ajo Turusta kotiin ei kastellut meitä. Sade kiersi meidät mutta aurinko ei meitä kiertänyt, vaan nyt, kuten aina, meille päivä paistaa!

MC Porkkalan avoimet tiistaiajot joka tiistai klo 18.00 Venäläiseltä kentältä, tervetuloa mukaan! Ajetaan yhdessä, www.mc-porkkala.fi

12.06.2024Maarianhamina 2024
05.05.2024Toukokuun 2024 Toimintatiistai
29.04.2024MC Porkkala ry 20 vuotta 29.4.2024
27.04.2024Matalan kynnyksen ruosteenpoisto
13.04.2024Nyt juhlitaan!
28.11.2023Syyskokous 2023
02.10.2023Syysretki 2023 Turkuun
14.06.2023MC Porkkala Pärnun Grillifestivaaleilla
06.06.2023Raaseporin linnan rauniot
24.05.2023Motoristikirkko 2023

Siirry arkistoon »